Galdemand

Her er en lille smagsprøve på novellen “Galdemand”:

Foran ham i lejlighedens tomme stue står en lille pige på omkring seks år. Hendes hud er næsten gennemsigtig, og hendes klare, blå øjne er sørgmodige. – Skal du også flytte? Det skal vi – mig og mor. Vi kan nemlig ikke bo hos far mere.
– Det er jeg da ked af at høre, siger Erling oprigtigt.
Pigen ser sig omkring i stuen.
– Jeg glæder mig lidt til at få et nyt værelse. Men kun lidt. Jeg vil hellere beholde mit værelse hos far og mor. Mor er ked af det, og jeg tror, hun græder nogle gange. Jeg er også ked af det, men mest om aftenen, når jeg skal sove. Jeg hedder Sara. Hvad hedder du?
– Erling, svarer Erling og mærker en lille, varm plet i sin krop.
– Det kender jeg ikke andre, som hedder. Nu kender jeg en.
Sara ser på Erling, så lægger hun sin lille hånd med den gennemsigtige hud og de små fingre på hans kæmpemæssige mave.
– Jeg tror også, at du er ked af det. Det er synd for dig.
Hun ser på ham med sine store øjne og med sådan en alvor, at han glemmer at trække vejret et par sekunder. – Nu går jeg ud og finder mor. Hej Erling.
Og så er hun væk. Ud gennem gangen og hoveddøren.

Erling kan høre en kvinde og en mand tale sammen ude i forhaven. Det lyder som om, at manden beskriver fælleshuset, det grønne område og parkeringspladserne. Men Erling ser dem aldrig.
Da Sara rører hans mave, vågner en blød plet af sorg i hans indre. Den havde ligget i dvale i sin puppe, og nu brød den ud af sin skal – en stor grøn sommerfugl, der flagrer med vingerne og vil ud i frihed.
Der er ikke plads i hans krop – han mærker huden spile sig ud til det yderste, og sommerfuglen flakser utålmodigt.     
Det er en mådelig lettelse for Erling, da han eksploderer. Den grønne galde sprøjter ud over alle væggene, sommerfuglen flyver ud ad den åbne havedør, og resten af hans krop synker sammen til næsten ingenting.   

En vignet til hver novellegaldemand

Billedkunstneren David M. Lewis har tegnet en lille vignet til hver af de femten historier i novellesamlingen “Krinkelkroge”. Erling Galdemand kommer uforvarende til at male den stue, han er på besøg i, grøn. Derfor skal Erling selvfølgelig have en pensel og en malerspand som vignet.

Hvis du vil læse mere om Erling, hvorfor det går ham så slemt, og hvordan Saras mor reagerer, så kan du købe novellesamlingen via forlaget Snepryd eller en boghandel.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.