Jeg havde en del overvejelser, da forlaget begyndte at tale om forside til novellesamlingen. For hvad illustrerer “krinkelkroge”? Hvad illustrerer en samling filosofiske tanker om det at være menneske? Måske kunst?
”Omslaget skal være pænt, for at jeg vil have en bog liggende fremme”. Bemærkningen kom fra familievennen Anders, som var på besøg med kone og børn i vores sommerhus på Sjællands Odde.
Vi havde lige snakket om min novellesamling ”Krinkelkroge”, som skal udgives her til efteråret.
Jeg blev provokeret og svarede hurtigt:
”Jamen hvad med om du malede et billede, som kunne pryde bogens forside?”
Anders blev nok lidt overrasket, men tog udfordringen op. Han har gennem et stykke tid arbejdet med oliemaleriets kunst og har skabt flere spændende værker.
Det var ikke uovervejet, at jeg spurgte ham. Jeg har set hans billeder (følg linket nederst her på siden) og havde en ide om, at han kunne levere det helt rigtige. Min forestilling var noget abstrakt og farverigt, hvor læseren selv kunne finde en krinkelkrog, et skjult ansigt eller hvad ved jeg.
Et billede bliver til
Over sommeren udvekslede vi ideer. Anders havde tænkt mere konkret i valg af motiv, end jeg havde troet, så jeg bad ham om “at give slip” – vi gik fra det mere figurative (det skal ligne noget) til det nonfigurative (det skal ikke ligne noget).
Jeg lagde i snakken vægt på, at læserne skulle kunne finde deres egne betydninger – præcis som med Rorschachs blækklatter. Alle kender til en krinkelkrog.
Vi talte om, at nogle af novellernes hovedpersoner skulle have deres egen farve. Galdemanden Erling skulle have sin helt egen, lille grønne eksplosion, og lystfiskeren skulle have sit mosevand at hente spændende sager op fra.
Maleriet er nu færdigt – Anders leverede faktisk en hel serie – og sammen med grafiker Lotte Lund valgte vi billedet, som du kan se her til højre. I næste indlæg vil du kunne se Lotte Lunds færdige layout.